Pracovníci a klienti jihlavské Charity uklízeli popatnácté místa na Vysočině

Naší organizaci není lhostejné, aby příroda a veřejné prostranství byly čisté a bez odpadků. Proto se několik našich služeb opět zapojilo do akce Čistá Vysočina, kterou pořádá od roku 2009 Kraj Vysočina. Pracovníci šesti služeb se společně s klienty vydali do okolí svých zařízení vybaveni rukavicemi a pytli. Nashromáždili v rámci 15. ročníku této akce několik kilogramů vyhozených věcí. Úklid veřejného prostranství měl dvojí efekt. Jednak úklid a estetické zkrášlení okolí, ale i preventivní charakter, kdy si hlavně mladí klienti nízkoprahů uvědomili, co všechno způsobuje odhození odpadků někam jinam, než kam patří.

Centrum U Větrníku

To, že se jihlavská Charita zapojuje pravidelně do akce Čistá Vysočina, mělo prvotní impuls právě na Káčku. A nebylo tomu ani letos jinak. Pracovníci Káčka se společně s klienty zařízení zapojili do úklidu ulice U Větrníku a přilehlého parku u Koželužského potoka. „Společným úsilím se podařilo sesbírat pohozený plast a další odpad. Oproti loňskému roku pozorujeme výrazné snížení množství odpadků v ulici, z čehož máme radost,“ komentovala tuto aktivitu Eliška Němcová, sociální pracovnice Centra U Větrníku.

Káčko II

Následná péče Jihlava

Tým Následné péče se vydal společně s klienty a klientkami uklidit parkoviště P+R u centrálního hřbitova, okolí zahrádek a část cyklostezky směrem k Aventinu.

NZDM Vrakbar Jihlava

Nízkoprah pro mladé lidi Vrakbar je rovněž pravidelným účastníkem, který se zapojuje do akce spojené s úklidem prostranství na Vysočině. Pracovníci společně s klienty služby vyrazili na úklid Sídliště U Pivovaru, které je v sousedství Vrakbaru. „Do této akce jsme zvali nejen klienty služby, ale i širokou veřejnost. Během úklidu jsme měli možnost nejen sbírat všelijaké neidentifikovatelné předměty, ale i prohodit pár slov s některými obyvateli Sídliště, se kterými jsme se během akce potkali,“ sdělila Marcela Ďuráčová z Vrakbaru. Ti snahu mladých lidí velmi kvitovali.

Vrakbar před a po

NZDM Erko Jihlava

Dobrovolníci z Erka provedli úklid v okolí svého zařízení na ulici Žižkové. Úklidu se účastnilo celkem devět klientů a čtyři pracovnice. Nejvíce odpadu nasbírali na zadní straně parkoviště u Jihlavské nemocnice. „Celkem jsme naplnili tři pytle plastového odpadu a jeden pytel komunálního odpadu. Nejčastěji jsme nacházeli igelitové tašky, sáčky, plastové obaly od potravin, plechovky, kartonové obaly, ale i kusy oblečení nebo třeba spodní prádlo,“ přiblížila obsah nasbíraných pytlů Tereza Kirchnerová z Erka.

Erko

NZDM Maják Luka nad Jihlavou

Do úklidu veřejného prostranství se přidali i v Lukách nad Jihlavou. Tým pracovníků si pochvaloval aktivní přístup klientů. „Měli jsme partu šikovných uživatelů, kteří sebrali téměř každé smítko,“ popsala Petra Fejtová, pracovnice Majáku. Trasa sběračů odpadků vedla cestou okolo hřbitova přes místní park ke koupališti. Od koupaliště pak pokračovala dobrovolná úklidová četa po hlavní silnici přes městečko zpět do Majáku.  Mezi vyhozenými věcmi se našly například i prošívaná deka, podsedák či oblečení. Petra Fejtová dodala: „Dohromady jsme nasbírali pytel a půl směsného odpadu, jeden pytel plastů a pytel papíru.“.

Maják

NZDM ZASTÁVka Telč

Ani v malebném a historickém městě jako je Telč není bohužel čistota prostranství bezchybná. A tak se pracovní kolektiv Zastávky vydal s klienty do ulic Telče sbírat odpadky v rámci celorepublikového projektu vztahující se ke kampani Den Země. Do úklidu celé plochy kolem budovy ZASTÁVky se zapojilo celkem 9 osob.

Sběr pokračoval přesunem ulicí kolem zimního stadionu na „paraček“, kde tráví svůj volný čas klienti. Následný přesun po Slavíčkově ulici dovedl devítičlennou skupinu zpět do ZASTÁVky. „Celkem jsme sesbírali dva černé pytle plné směsného odpadu, jeden průhledný plný plastů. Našli jsme i „poklady“ v podobě několika prázdných sklenic, dřevěné okenní rámy či zachovalé kované vidle,“ uvedla výčet pohozených věcí Hana Zahradníčková z NZDM ZASTÁVka. No a po pořádné práci čekala dobrovolníky i zasloužená odměna v podobě zapečených toustů, kterou si společnými silami „uvařili“.

IMG_20240412_133310            IMG_20240412_155828

Ing. Marek Mašát